Ik beken. Ik heb al heel lang last van lezersblock. Ooit was het lezen van boeken mijn spelen, mijn leren, mijn zijn. En toen kwam internet, ging ik bloggen, hielden Twitteraars niet op met interessante artikelen delen en was Facebook nooit uit te lezen. En kreeg ik een kind.

Lezen doe ik de hele dag door, maar een boek openen gaat gepaard met mentaal verzet. Niet omdat ik niet wil, maar omdat ik na een paar alinea’s mentaal meestal ergens anders ben. Denkend aan m’n kind, of over de aanstaande klus voor een klant, afgeleid door een blik op de borden op het aanrecht die eigenlijk al in de afwasmachine hadden moeten staan, of door het piepje van de wasmachine.

Ik deed vroeger niets liever dan verdwijnen in verhalen. Meevoelen met de hoofdpersoon, verdwijnen in andere werelden, leren van anderen die de tijd hebben genomen hun visie op de wereld eens uitgebreid uiteen te zetten. Deze dagen ben ik al heel tevreden als ik het me lukt de New Yorker open te slaan, die vaak pas na een week uit het folie wordt gehaald, en een artikel in één ruk uit te lezen.

Nu ik mezelf al een tijd uit het boek zonder einde heb bevrijd (ook wel Facebook genaamd), de baby een peuter is geworden en de kennismakingsperiode met Amersfoort voorbij is, heb ik honger naar nieuwe verhalen. Naar inspiratie uit andere werelden en nieuwe perspectieven. Hoogste tijd om het boek als medium te omarmen.

Alleen, die mentale weerstand is hoog. De vermoeidheid loert nog steeds om te hoek. Er staat elke dag afwas op het aanrecht. De wasmachine moet op enig moment toch echt leeg om stank te voorkomen. Hoe kom ik toch weer aan het lezen?

Mental Floss heeft 8 tips om lezersblock te doorbreken. Zouden deze tips me kunnen helpen?

De eerste tip: Begin gemakkelijk. Ik kijk even naar mijn boekenkast. OK, ik zal nu niet meteen naar Infinite Jest grijpen, lichtere kost is beter. Klinkt te doen.

De tweede tip: probeer een collectie verhalen. Dertig pagina’s waarin een verhaal afgerond wordt, klinkt haalbaarder dan een verhaal van 450 pagina’s. Hé, da’s toevallig, naast Infinite Jest staat een verhalenbundel van Neil Gaiman. Oh ja, daar was ik vorig jaar in begonnen. Kwam niet verder dan het tweede verhaal. Misschien moet ik het boek nog een kans geven, maar eigenlijk ben ik nooit fan geweest van korte verhalen. Ook niet van novelles. Net als je lekker in het verhaal zit, is het alweer voorbij en dan moet je weer op zoek naar een nieuw verhaal. Doe mij maar zo’n dik boek.

Tip 3 dan, lees eens een ander genre. Hmmm, tussen filosofie en Harry Potter in staat eigenlijk elk genre wel op m’n leeslijst. Volgende tip alsjeblieft!

De vierde tip: lees pagina 69 om te beoordelen of je het boek wilt lezen. Ik lees hoofdzakelijk e-books. Bladeren werkt niet zo handig. En in de e-book winkel is pagina 69 meestal geen onderdeel van de ‘sample’.  Helaas, gaat me niet helpen.

Tip nummer vijf: voel je niet verplicht een boek uit te lezen als je het niet leuk vindt. Een boek wegleggen (of naar de volgende browsen), omdat het ik het niets vind doe ik al regelmatig. Het probleem is dat ik niet verder kom in boeken die ik echt leuk vind.

Luister naar een audioboek, als zesde tip. Wanneer dan? Ik hoef niet naar m’n werk te fietsen/treinen/autorijden. Thuis heb ik dezelfde afleiding als bij het lezen van een boek, luisteren verandert daar niets aan. Wat ik wel doe sinds kort, is het luisteren van podcasts als ik een eindje ga fietsen door de polder. Dat lukt me twee keer een uur in de week maximaal. Niet genoeg om het de verhaallijn van een audioboek vast te houden. Podcasts zijn perfect daarvoor.

Nummer zeven: doe de technologie aan de kant. Er wordt gedoeld op TV, telefoon en computer. Logisch. Als je wilt lezen, kun je niet iets anders doen. Als je TV kijkt, kun je geen boek lezen (behalve als je Ton Zijlstra heet). Eerlijk is eerlijk, als peuterlief eindelijk in bed ligt, zet ik liever eerst even de TV aan om DWDD terug te kijken. Even horen waar Nederland zich druk om maakt. Daar kan ik drie kwartier in de avond mee winnen. Ook heel eerlijk: deze moeder ligt elke avond al heel vroeg in bed. Iets met eerder genoemde peuter die met snotneuzen niet altijd even goed slaapt. Een uur lezen in bed is een uur te weinig slaap.

Ik vestig mijn hoop op de laatste tip, herlees een oude favoriet. Herlezen doe ik zelden. In mijn hele leven zijn er slechts drie boeken(reeksen) die ik meer dan één keer heb gelezen. Andere boeken zijn niet favoriet genoeg. Bovendien, ik wil graag nieuwe inspiratie, nieuwe perspectieven.

Afijn, op de eerste tip na, weinig bruikbaars om m’n lezersblock te doorbreken. Het lezen van het artikel heeft wel m’n bloggersblock doorbroken. Dat is in ieder geval positieve bijvangst.

Ik ga nu maar eens kijken welke chick lit ik ga downloaden van bol of amazon. Als zelfs dat niet lukt, dan weet ik dat dit niet het moment is mezelf te forceren.

Reacties

 1. Peter Rukavina 14 november 2018 at 5:07 pm - Reply

  I too have suffered from “readers block” and this is a helpful post for letting me know I’m not alone 😉

  I have found the “put technology aside” tip the most useful for me: while it can be helpful and seem like a benefit to have a Wikipedia-equipped phone at the ready while reading, especially while reading non-fiction (“Hold on: did Armand Hammer the person have anything to do with Arm & Hammer the baking soda brand?”), in my experience this leads to rabbit-holing that distracts from the reading process.

  Ideally I would be helicoptered onto a remote island with a comfortable chair with all other technology on the mainland; saving that, I’ve found that simply leaving my phone in another room to charge creates enough “no, I won’t get up the couch to answer that question about baking soda” friction to keep me focused.

  The other things I wish I could find is a chair that would be reading-optimized. So much furniture is optimized for TV watching, socializing, etc., and not optimized for sitting with something in my lap; this is doubly challenging for me, as because I wear bifocals now, the zone of my eyeglasses that works best for reading is small, and to avoid neck and back and eye strain requires that the book be positioned in a relatively narrow band.

  • Elmine Wijnia 15 november 2018 at 12:38 pm - Reply

   Thanks for letting me know I’m not alone in my close circle of friends. With regards to a reader optimized chair, I see a business opportunity here for a furniture maker. Especially for people with bifocals. I know my parents struggled for a while adjusting to theirs. Luckily I wear contacts and can, when that time comes, revert to just carrying reading glasses everywhere.

 2. Elmine Wijnia 15 november 2018 at 1:01 pm - Reply

  Reactie op Lezersblock op Digging the digital.

  Timeboxed lezen, ja dat klinkt als een bruikbare tip, Frank! Dank!

  • Michael Minneboo 16 november 2018 at 9:42 am - Reply

   Interesssant onderwerp dit! Ik kan me ook vinden in de oplossing van Frank. Niet per se het vroegere opstaan, maar wel heel bewust tijd inplannen om te gaan lezen. Mijn probleem is vaak dat ik meerdere boeken tegelijk lees en voor mijn werk veel tussendoor moet lezen. Hierdoor sla je zomaar een bepaald boek een maand of zo niet open en kom er dan nog maar eens in.

 3. Ton Zijlstra 15 november 2018 at 1:41 pm - Reply

  Replied to Lezersblock by Frank Meeuwsen

  Frank reageert op Elmine’s posting over lezersblock met herkenning en “Misschien een tip voor je Elmine? Timeboxed lezen.”

  Zo’n lezersblock, mooi woord van Elmine, herken ik wel. Vooral als het om non-fictie gaat. Ik heb een stapel papieren non-fictie boeken liggen nog van jaren terug, en een nog veel grotere virtuele stapel e-books, waar ik maar niet toe of doorheen kom.
  Voor fictie heb ik dat timeboxing van Frank succesvol toegepast. Twee jaar geleden ongeveer ben ik begonnen met hoe dan ook voor ik ga slapen nog een half uur tot een uur te lezen. Dat zorgt ervoor dat ik gemiddeld een boek per week lees, soms iets sneller bij dunnere werkjes, soms langzamer bij kloeke werken.
  Voor non-fictie is die timebox voor het slapen gaan ongeschikt. Dan wil ik geen input die me aan het denken zet. Voor het slapen gaan is een non-fictie boek een soort blauw licht voor me. Ik heb echter nog geen andere timebox kunnen bepalen. Misschien ook wel omdat ik nog niet weet waar ik heen ‘moet’ met alle associaties en ideeën die lezen in de regel bij me oproept. Die niet afgehechte draadjes blijven dan maar onrustig in mijn gedachten ronddwalen, en daar kijk ik niet naar uit. Een paar jaar geleden heb ik daarom heel bewust geen non-fictie boeken gelezen, want er was al veel te veel dat mijn persoonlijk en beroepsmatige aandacht nodig had. Te druk in mijn hoofd voor nog meer input.
  Maar daarna is het niet gelukt wel weer te gaan lezen. Ik probeer het o.a. met Blinkist, een app die een soort samenvattingen van boeken geeft in hapklare brokken. Dat is alleen wel een beetje als een Michelin-kok die zijn naam onder vliegtuigmaaltijden zet. Het is niet voedingsloos, maar het geeft geen voldoening, en je hebt erna al snel weer trek. Het helpt me wel om snel door boeken heen te komen die op dat moment ‘de ronde doen’ en waar je een mening over ‘moet’ hebben, zodat ik in ieder geval weet wat de centrale ideeën in zo’n boek zijn. De stapel boeken die ik wil lezen wordt er alleen niet kleiner van.

  • Elmine Wijnia 15 november 2018 at 12:51 pm - Reply

   “als een Michelin-kok die zijn naam onder vliegtuigmaaltijden zet.”

   Briljant!

   Blinkist kende ik nog niet, Ton. Klinkt als een nuttige service. Wat ik me wel afvraag, ik houd van de nuance die in een boek overgebracht kan worden, simpelweg doordat er letterlijk ruimte is op de mitsen en maren in te gaan. Dit in tegenstelling tot journalistieke artikelen. Gaan die nuances niet juist verloren van de boeken die worden samengevat? Wat is jouw ervaring?

   • Ton Zijlstra 15 november 2018 at 1:10 pm - Reply

    Ja, die nuances gaan verloren. Daarom is Blinkist ook niet geschikt om je echt in iets te verdiepen. Het helpt voor een snel overzicht van een boek, zodat je de kernideeën oppikt, en bijvoorbeeld om te beslissen of je meer tijd in een boek wil steken om het echt te lezen.

  Mentions

 • 💬 Ton Zijlstra
 • 💬 Nog even over lezersblock – STORYmin.es
 • 💬 lezersblock

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.