Er zijn politici die zelf graag meer gelijk dan anderen willen zijn en beweren dat sommige kleuren mensen dommer geboren worden dan andere. Er zijn ook mensen die naar deze politici luisteren en ze geloven. Hoe ze dat lukt? Simpelweg door te refereren aan wetenschappelijk onderzoek dat er naar gedaan is. De Correspondenten Tokmetzis en Oudman leggen nog maar eens uit dat het onderzoek niet bewijst dat er rassen zijn te onderscheiden bij mensen.

Lees deze quote in het artikel ‘Nederland gaat kapot aan politieke correctheid‘ uit de NRC van afgelopen weekend (10-2-2018)

[…]”Je mag niet discrimineren. Maar Baudet refereert toch aan een onderzoek? Natuurlijk kan hij het dan zeggen.” […]

Het onderzoek zegt dat het zo is, dus mag je er aan refereren alsof het waarheid bevat. Ik schrik ervan. Tegelijkertijd verwijt ik deze man (het artikel beschrijft de persoon van de quote als een bijna gepensioneerde ingenieur die altijd PvdA stemt, woonachtig te Noordwijk) niets.

Voor iemand met weinig kennis van wetenschappelijke methodes in het sociale domein en die het discours rondom omstreden publicaties niet volgt, is het moeilijk onderscheid maken tussen de ene politicus die het ene beweert en een andere politicus die het tegenovergestelde beweert. Van beide weet je namelijk dat ze politiek gekleurd zijn. Wie spreekt dan de waarheid?

Zo makkelijk is het dus voor een politicus om abjecte ideeën tussen de oren van het volk rond te laten zingen. Als je dan ook nog onderzoek leest waarin de conclusie is dat mensen niet van politieke overtuiging veranderen als je er feiten tegenaan gooit die hen moeten overtuigen van het eigen ongelijk, snap je misschien wel dat het goede werk van journalisten als Tokmetzis & Oudeman en al die andere redacteuren die de afgelopen week over dit onderwerp hebben geschreven, alleen maar blijft hangen bij hen die al vóór het lezen van die stukken de kant van de journalist hadden gekozen.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.