Only half of pre-school children being read to daily‘ kopt The Guardian deze week. De woordkeuze doet vermoeden dat het heel weinig is. Als ik het artikel lees kom ik er achter waarom het nieuws is. Binnen vijf jaar tijd is het percentage ouders dat hun jonge kinderen dagelijks voorleest gezakt van 69% naar 51%. Dat klinkt inderdaad als een grote achteruitgang. Vooral als je weet dat voorlezen bij jonge kinderen heel erg veel voordeel oplevert voor hun taalvaardigheid op lange termijn. Dat ouders uitgeblust zijn aan het eind van een werkdag wordt als belangrijke reden aangegeven voor het niet meer voorlezen.

In ons huishouden wordt op dit moment elke dag voorgelezen. Ik heb een kind van bijna twee en zij is nu al een boekfanaat. Mijn dochter vraagt me de hele dag door om voor te lezen. Vijf verschillende boeken meerdere keer voorlezen haal ik met gemak. Zowel ik als mijn partner lezen ook veel. Ik kan me dan ook weinig voorstellen bij een huishouden zonder boeken. Het artikel in The Guardian wekte mijn nieuwsgierigheid. Hoeveel lezen Nederlandse ouders voor?

Ik heb even wat moeten graven, maar op leesmonitor.nu staan bruikbare cijfers. 40% Van de Nederlandse ouders leest (bijna) elke dag voor. Dat is minder dan de Britten melden, maar de Nederlandse cijfers gaan over kinderen tussen nul en twaalf, waar de getallen in The Guardian verwijzen naar de groep kinderen die nog niet naar school gaat. Als kinderen zelf kunnen lezen, wordt er door ouders minder voorgelezen. Het kan dus goed zijn dat het percentage hoger ligt bij ouders van de jongste kinderen. Het positieve nieuws: er zit een licht stijgende lijn in het aantal ouders dat dagelijks voorleest (van 37% in 2014 naar 40% in 2016). Misschien wel het resultaat van Boekstart. Het slechte nieuws: bijna de helft van kinderen in Nederland wordt nauwelijks voorgelezen. Ik vind dat schokkend veel.

Ik blijf gewoon lekker voorlezen. Elke dag weer. Ook al moet hetzelfde verhaaltje voor de vijfde keer, het blijft gezellig, met zo’n dreumes op schoot.

Reacties

  1. Marike 23 februari 2018 at 4:51 pm - Reply

    Lekker blijven voorlezen, Elmine, dat zijn gewoon geniet momenten.
    Leest dochterlief al zelf “mee” in de zin van “ik weet al hoe de zin gaat” na de vijfde keer voorlezen?

    • Elmine Wijnia 27 februari 2018 at 8:20 am - Reply

      Nee, daar is zo nog niet aan toe. Maar gezien de hoeveelheid woorden die er inmiddels uitkomen gaat dat vast niet meer lang duren 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.