Vijfenvijftig jaar na zijn doodsvonnis is het vonnis toch nog voltrokken. Stephen Hawking is overleden. Niemand is onverwoestbaar, zelfs Hawking niet. In de Britse pers wordt veel over hem geschreven vandaag. The Guardian verzamelde wat van zijn quotes. Als communicatiefilosoof viel mij deze op:

“For millions of years, mankind lived just like the animals. Then something happened which unleashed the power of our imagination. We learned to talk and we learned to listen. Speech has allowed the communication of ideas, enabling human beings to work together to build the impossible. Mankind’s greatest achievements have come about by talking, and its greatest failures by not talking. It doesn’t have to be like this. Our greatest hopes could become reality in the future. With the technology at our disposal, the possibilities are unbounded. All we need to do is make sure we keep talking.”

Blijven praten. Gaan we doen, Stephen! Ik voeg daar aan toe: blijven luisteren. Misschien in het tijdperk van ongebreideld praten online nog wel veel belangrijker dan ooit.

Gelukkig hebben we de beelden nog. Even nagenieten van het interview van John Oliver met Hawking (2014):

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Data protectie beleid.
Ik Accepteer

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.