In De Correspondent vandaag een goed artikel over gelijkheid van vrouwen en de grootste horde die we daarvoor moeten nemen: kinderen (niet meer) baren.

Een team Amerikaans-Brits-Deense economen concludeerde namelijk op basis van Deense salarisdata van 1980 tot 2013 dat vrijwel de hele inkomenskloof – dat vrouwen gemiddeld 20 procent minder verdienen dan mannen – toe te schrijven is aan één en hetzelfde evolutionair onevenredige drama: vrouwen baren de baby’s. En dragen daarna de meeste zorg.

Dit effect heet nu: de child penalty.

Ouch! Zelfs in Denemarken dus, één van die Scandinavische voorbeelden waar we in Nederland naar wijzen als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw met betrekking tot kinderen krijgen.

Lees het hele artikel. Het is gespekt met interessante links naar onderzoek en schetst een toekomstscenario waarin het onverenigbare perspectief van de ambitieuze werkende moeder wordt verruimd. Een scenario dat veel ethische vragen oproept.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.