Gister belandde ik in een uitzending die onmiddellijk mijn aandacht vasthield. Het bleek de thema-uitzending van de VPRO te zijn, Game of Phones.

De smartphone lijkt ons leven tot één groot spel te maken. Het spelelement dringt op veel vlakken door: in de liefde, op de werkvloer, in de zorg en bij de politie. Wat zijn de gevolgen van die tendens? En wat is het spel dat tegelijkertijd aan de achterkant – door de bedrijven die deze apps bedenken – met ons gespeeld wordt?

In een reeks korte verhalen wordt gedurende anderhalf uur het thema verkend en belicht door enthousiaste ontwikkelaars, gebruikers en kritische wetenschappers.

Het uiteindelijk beeld dat geschetst wordt waar de normen naar toe bewegen ten aanzien van beloning van werk en controlemiddelen in spelvorm, vind ik spannend. De enge variant van spannend welteverstaan. Een kleine blik in onze toekomst werd al gegeven door Ruben Terlou in de laatste aflevering van zijn serie over China. Daarin laat Terlou zien hoe gezichtsherkenning het nieuwe controlemiddel wordt van de Chinese overheid. Diezelfde blik kwam ook in deze uitzending voorbij met als extra spannende laag dat dergelijk middelen in handen komen van iedereen.

Kortom, ondanks de anderhalf uur die het duurt, raad ik je aan de hele aflevering terug te kijken om te zien waar je binnenkort in je werk of in je leven mee te maken gaat krijgen.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.