Vandaag deel ik graag de link naar een podcast serie waarvan ik onder de indruk ben. In UnErased: The History of Conversion Therapy worden verhalen verteld over de gevolgen die mensen ondervinden als ze in aanraking zijn geweest met Conversion Therapy, een methode om homoseksuelen te ‘genezen’ van hun ziekte. Ik zet het woord genezen bewust tussen aanhalingstekens, omdat homoseksualiteit op geen enkele manier een ziekte is, en ervan genezen dus niet aan de orde is.

Als je nog nooit in de VS bent geweest, kun je je haast geen voorstelling maken hoe groot de rol van het christendom in het dagelijks leven is. Als ongelovige west-europeaan heb ik me er over verbaasd tijdens mijn bezoeken aan het land. Dat wetende, is het niet zo gek dat in de VS nog steeds veel weerstand is tegen homoseksualiteit. Met de bijbel in de hand wordt in striktere kringen iedereen duidelijk gemaakt dat homoseksualiteit, en zeker de praktiserende kant ervan, onacceptabel is. Conversion Therapy is een antwoord voor hen die met zichzelf worstelen, of eigenlijk vooral voor de directe omgeving van homoseksuelen. Na Conversion Therapy is het weer ‘business as usual’ en lijdt de familie geen reputatieschade. Zo is de gedachte.

Het werkt natuurlijk niet. Dat vertellen de getuigen in deze podcast. Het zijn niet alleen homoseksuelen die hun verhaal vertellen. Ook moeders komen aan het woord, die zich verenigd hebben in een groep genaamd Mama Bears. Een moeder vertelt hoe ze totaal van gedachte veranderde over de homoseksualiteit van haar zoon, nadat ze ook een andere interpretatie van de bijbel te horen kreeg die ruimte laat voor het liefhebben van haar kind, mét homoseksualiteit erbij. Of hoe een moeder, extreem conservatief, haar familie en vrienden kwijtraakte toen haar peuter een andere genderidentiteit bleek te hebben dan ze dacht, en daar open over was naar de buitenwereld.

In de podcast serie UnErased onderzoeken ze het fenomeen vanuit meerdere perspectieven, vertellen mensen hoe ze therapie hebben ervaren, worden relevante passages teksten van de bijbel ontrafeld door bijbelgeleerden en brengen ze in kaart welke emotionele gevolgen het heeft voor familie en homoseksuelen zelf als hun bestaansrecht in twijfel wordt getrokken. Af en toe hartverscheurend, genuanceerd en verrassende perspectieven. Luisteren dus!

Zoek het op in iTunes, of luister online: https://art19.com/shows/unerased

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.