Eind  november had ik een vage notie dat het wel leuk zou zijn om de maand december af te sluiten met een groots gebaar. Een adventskalender. Hoe gaaf zou het zijn om elke dag een verhaal te delen? En daar dan ook een video bij maken? Moet kunnen toch?

Ik had wel wat ideeën, en ook wel verhalen in het archief, maar de videos waren er allemaal nog niet. Ik had echt geen idee of het zou lukken. Een fikse verkoudheid, die ruim twee weken aanhield, maakte het voorlezen en inspreken extra uitdagend. Gelukkig kun je met monteren kuchen, proesten en niezen er uit knippen. En nu kan ik, 23 video’s en 23 dagen later, zeggen: de adventskalender is compleet!

Het was veel werk, maar ik heb zóveel geleerd. Nieuwe technieken, snel leren schakelen, knopen doorhakken, waar je materiaal vindt dat je kunt hergebruiken, wat je nog wel kunt doen als je stem niet geschikt is voor opnames. M’n arme ouwe iMac heeft het zwaar gehad deze weken.

Een strikte deadline van elke avond 10 uur iets online zetten heeft me geholpen creatiever na te denken en sneller een knoop door te hakken over wat goed genoeg is. Perfectionisme moest overboord, en dat is maar goed ook. Daardoor kwam ik weer in een maakritme en begonnen ideeën beter te vloeien.

Ik heb erg veel plezier gehad in het bedenken van een verhaal over Krokus Boon (een naam door één van mijn Random Story-lezers bedacht), er ontstond een vierluik over dieren met steeds een gruwelijk plot (hier is deel één), heb uit de doeken gedaan hoe Pietster als freelancer z’n werk doet, heb gegraven in de bundels van Komrij naar gedichten in het publieke domein, heb een sokschaap in elkaar geknutseld en tot leven gewekt, net als Kabouter Spillebeen (de absolute favoriet van mijn dochter van 2,5),  verhalen uit het archief opgepoetst, nieuwe gedichten geschreven en verhalen geïmproviseerd met storycubes.

De kalender had geen vorm kunnen krijgen zonder de aanmoediging van Ton, ook al zat ik ’s avonds meestal nog te monteren, en het geduld van m’n dochter, die regelmatig zelf moest spelen op mijn werkkamer terwijl ik nog even een filmpje af moest maken.

Voor nu neem ik even pauze om het einde van 2018 te vieren met m’n gezin, m’n familie en vrienden. Als je geabonneerd bent op mijn Random Stories mailinglijst, zie je vanzelf weer een nieuw verhaal verschijnen in 2019, op een random dag, op een random tijdstip, in een random vorm, met een random onderwerp. Nog geen abonnee? Schrijf je meteen in!

Ik sluit af met de laatste video van de kalender: mijn eindejaarsgroet aan jou. Dank voor het kijken en tot 2019! En mocht je je in de komende dagen op enig moment vervelen, onder deze video vind je de links naar alle verhalen die ik deze maand heb gepubliceerd.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Data protectie beleid.
Ik Accepteer

Alle video’s van de adventskalender 2018:

2 december: Kat en Kanarie (verhaal in één dag)
3 december: Brechtje wil meer (storycubes)
4 december: Mevrouw De Laat (gedicht)
5 december: De week van Pietster
6 december: Een kwartier samen lezen
7 december: Klaagschaap: fucking kinderliedjes
8 december: Aan Rika – Piet Paaltjens
9 december: Muis en Mier (verhaal in één dag)
10 december: Julie en de bal (storycubes)
11 december: Rijkswachter (gedicht)
12 december: De man in de supermarkt (verhaal in één dag)
13 december: Xander en Claire flirten er flink op los
14 december: Klaagschaap: kinderen en hun smerige handjes
15 december: Daar was een vogel – J.P. Vuylsteke
16 december: Vlinder en Bij (verhaal in één dag)
17 december: spillebeen
18 december: Zinnen in mijn hoofd (gedicht)
19 december: Krokus Boon (verhaal in één dag)
20 december: De Wolk (gedicht)
21 december: Klaagschaap: kerst en nieuwjaarsdag
22 december: Op een tabaks-doos – Pieter Elzevier
23 december: Bij en Kat (verhaal in één dag)
24 december: Merry Christmas!

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.