Dat de wereld plat is weten we allemaal na het lezen van de bestseller van Friedman, maar dat het ook in de fysieke zin waar is, dat wist je vast nog niet.

Op The Guardian kwam ik vandaag deze korte documentaire tegen, waarin mensen uitleggen dat we op een platte schijf leven en dat we allemaal worden voorgelogen. Het geloof in een bolvormige aarde is een complot, aldus een paar mensen.

In de omschrijving van de documentaire staat het volgende:

A YouGov poll indicated that a third of Americans aged 18 to 24 were unsure of the shape of our planet, in spite of scientific proofs from Pythagoras to Nasa. Why has this happened now, and what does it tell us about society today?

Als je nu ook al moet twijfelen aan de vorm van de aarde…wat een ingewikkeld leven hebben we dan met elkaar gecreëerd.

Mensen zoeken naar de zin van het leven, zeker na een traumatische gebeurtenis of na een leven als buitenbeentje. Blijkbaar zijn sommigen bereid alles te gaan geloven wat op hun pad komt, dus ook dat de aarde plat is. Dat is denk ik het punt dat de maker van de documentaire probeert te maken. Hij heeft daarmee alleen wel een pracht van een documentaire gemaakt die alle ruimte laat om anderen ook aan te spreken op hun gevoel van onmacht en mee te slepen in een onwaar verhaal.

Op een stevige frons na, luistert de maker kritiekloos naar de mensen tijdens de interviews. Je krijgt alleen de menselijke overtuigingen te horen. Feiten komen niet aan bod en de uitspraken die door de geïnterviewden worden gedaan worden niet getoetst.

Door de geïnterviewden met respect te willen portretteren heeft de maker waardevolle munitie gecreëerd voor de communicatiecampagne van de beweging zelf. Ze zouden zomaar meer zieltjes kunnen winnen met dit verhaal. The Guardian, een gerenommeerd journalistiek platform, heeft ze nu zelfs serieus genomen. Ik denk niet dat dát de intentie was van de maker.

Afijn, oordeel vooral zelf en val na het kijken vooral niet van je bolvormig geloof af 😉

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Data protectie beleid.
Ik Accepteer

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.