Rutger Bregman ging viraal met een kort betoog in Davos over de superrijken die wel eens meer belasting mogen betalen, dat heb je vast al wel terug gekeken. In navolging daarvan mag hij zijn verhaal in heel veel media doen. Een pareltje verscheen afgelopen donderdag in The Guardian, waarin Bregman in gesprek is met Winnie Byanyima, Keniaanse en directeur van Oxfam en Anand Giridharadas, Amerikaan en schrijver van Winners Take All.

Het gesprek gaat over de groeiende ongelijkheid in de wereld. Een paar uitspraken die er voor mij uitsprongen.

[…] there has been a dominant narrative that has remained quite unchallenged in the media. This narrative suggests that there is no connection between the super-rich and abject poverty, that you can keep getting richer and richer, and this has nothing to do with people getting poorer.

[…] and what politicians such as Alexandria Ocasio-Cortez have found themselves in the middle of, is the growing challenge to a kind of bullshit narrative around wealth and poverty, access and power; it’s completely wrong and fraudulent, and it’s now crashing down.

Verderop in het gesprek gaat het over de woorden die gebruikt worden en hoe die woorden eigenlijk verhullen wat er daadwerkelijk gaande is. Winnie Byanyima noemt bijvoorbeeld dit:

I have been attending climate change negotiations since 2007 or 2008, and am always frustrated that you can not use the term “climate justice”. You can talk about “climate change”, but you cannot say it is an injustice, even though the people who are facing the worst consequences are poor people. And they are not the ones who caused it. The negotiators prefer “climate action”, and the idea that we all have to do it together, that kind of happy happy language. We don’t place the responsibility where it lies.

Bregman, Byanyima en Giridharadas komen in het gesprek tot de conclusie dat het dominante narratief over het neoliberale beleid van de afgelopen vijftig jaar lijkt af te brokkelen. De gemiste kans is dat er nog geen alternatief narratief op de plank ligt, maar er gloort ook hoop voor de rol van verhalenvertellers:

I feel like what we are witnessing is a profound cultural turning point in relation to these issues, caused by activists, artists and writers who are changing what the public wants by telling honest stories. (Giridharadas)

Stories are my biggest weapon. Oxfam works in more than 90 countries around the world, and people respond to stories very strongly. (Byanyima)

I’ve been writing for seven or eight years now. And never before have I had such a strong feeling that the zeitgeist is really shifting and now you can talk about things that were simply not possible just a couple of years ago. (Bregman)

Verhalen op het juiste moment vertellen. Dat is een gouden combinatie. Blijkbaar is het nu het moment voor het verhaal dat deze mensen (en veel meer experts met hen) hebben te vertellen.

Lees vooral het hele gesprek terug.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.