Ik moest een pakketje ophalen bij de lokale Bruna. Bij binnenkomst waren er twee mensen voor mij en zoals je dat doet tijdens het wachten kijk je wat rond. Ten minste, als je van het type bent dat wachten nog prima kan zonder scherm, zoals ik. Mijn ogen dwaalden doelloos over de spullen die in de winkel staan. De muur met inktcartridges, de bakjes met pennen, tafels met boeken en….wachtwoordenboeken. Wat?!

Inmiddels zijn de mensen voor mij klaar en ben ik aan de beurt. Ik maak snel even een foto voor ik mijn pakket aanneem, zodat ik thuis rustig kan beoordelen of mijn hersenen wel correct hebben geregistreerd wat ik gezien heb.

Eenmaal thuis bekijk ik de foto. Ja, het staat er toch echt:

WACHTWOORDENBOEK
Notitieboek voor jouw favoriete sites, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Aan de zijkant van de wikkel staat nog “offline overzicht voor online gemak”.

Wacht even, in 2019 een product in de markt zetten dat uitnodigt tot gedrag waarvan iedereen weet dat het wel een heel onveilige manier is om wachtwoorden te bewaren. Wie durft dat?

Ik heb het even uitgezocht en kom bij ImageGroup Holland uit. Onder het merk Interstat brengen ze papier- en schrijfwaren uit. Naar eigen zeggen is het zelfs een van Nederlands grootste uitgeverijen.

In hun catalogus vind ik zowaar de desbetreffende wachtwoordenboeken, “alleen in display verkrijgbaar”. In de omschrijving vinden we twee geruststellingen. Ten eerste:

Natuurlijk bewaar je deze boeken op een veilige plek!

Goede tip, maar ik verwacht niet dat iemand die een wachtwoordenboek aanschaft deze in een kluis gaat bewaren.

De tweede geruststelling:

Na het verwijderen van de wikkel zie je geen verschil meer met een normaal notitieboek.

Behalve als je de blauwe koopt, waar allemaal sleuteltjes opstaan, een niet zo subtiele hint naar de inhoud van het boek.

Bespaar je alsjeblieft deze €8,95 en geef dat uit aan een abonnement op een wachtwoordmanager. 1Password of LastPass bijvoorbeeld. Ik vertrouw al jaren op 1Password en raak nooit meer wachtwoorden kwijt én heb overal een uniek en ingewikkeld wachtwoord voor aangemaakt. Zelf hoef ik maar één wachtwoord te onthouden. Tijdbesparend, want ik hoef niet mijn wachtwoordenboek uit de kluis te halen en er eindeloos in te bladeren op zoek naar dat ene wachtwoord. Veilig, want mijn wachtwoord is alleen in mijn gedachten geschreven en alle andere wachtwoorden zijn ingewikkeld en moeilijk te kraken. Mocht een service gehackt zijn dan hoef ik slechts dat ene wachtwoord te wijzigen.

Wil je ook overstappen op een wachtwoordmanager, maar weet je niet hoe of schrik je van de prijs? Voor de eerste die reageert met “een wachtwoordenboek zuigt” krijgt van mij een jaar lang 1Password cadeau! Nu heb je geen excuus meer 😉

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.