Vorig jaar november stuurde ik voor het eerst in m’n leven een verhaal in naar een schrijfwedstrijd. Het ging om de Eemlandse schrijfwedstrijd. De prijsuitreiking liet op zich wachten. De organisatie hoopte op een moment dat we weer fysiek bij elkaar zouden kunnen komen. Door de verlenging van alle restricties besloten ze de prijstuitreiking toch maar online te doen. Die vond afgelopen woensdagavond plaats. Wat bleek? Mijn verhaal is door de jury uitgeroepen tot beste verhaal van de ruim dertig inzendingen. Dat vind ik een enorm compliment.

Ik schrijf niet om prijzen te winnen. Ik schrijf omdat ik daar zelf blij van word. Voor dit specifieke verhaal heb ik onderzoek gedaan naar Amersfoort in het jaar 1787. Kleine historische details ontdekken en die in een fictief verhaal verweven vond ik fantastisch om te doen. Ik voel me wel enorm vereerd dat anderen het verhaal ook graag lezen. Ik zie deze prijs als aanmoediging om te blijven schrijven. En meer te schrijven. En meer te publiceren.

Het winnende verhaal De Schop download je hier (PDF), en kun je ook beluisteren (MP3).

UPDATE 12:06

Het nieuws is nu ook te lezen op de website van de bibliotheek. Dit zegt de jury over mijn verhaal:

De jury besloot de eerste prijs toe te kennen aan een verhaal dat zich afspeelt in Amersfoort in het jaar 1787, rondom de dag waarop een grote brand – veroorzaakt door ontploffend buskruit – de Onze Lieve Vrouwekerk vernietigde, de kerk waarvan we nu alleen nog de toren overhebben. Een fascinerende geschiedenis, verteld vanuit een bijzonder karakter; een dier dat eerst lijkt op te treden als toeschouwer of alwetende verteller, maar later misschien toch een grotere rol blijkt te hebben gespeeld. Het is een klassiek verhaal, met kop en staart, in korte, krachtige zinnen. Als vier mannen in café Onder de Linde praten over de ramp zeggen ze weinig, maar als lezer voel je hun ingehouden emoties des te beter. Een ander interessant gegeven in het verhaal is “tijdloos”; de reactie van de mensen op de ramp, het speculeren over de oorzaak, het direct neerleggen van de schuldvraag. De jury vond het mooi om te zien dat dit ook terugkwam in de motivatie van de schrijver.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.