Vrouwen zijn minder in het nieuws dan mannen. Dat is een fenomeen dat al langer bekend is. Dit is niet alleen in Nederland het geval. Wereldwijd zijn vrouwen (veel) minder zichtbaar in media dan mannen. Global Media Monitoring Report doet daar onderzoek naar en concludeerde dit:

Between 2015 and 2020, the needle edged one point forward to 25% in the proportion of subjects and sources who are women. The single point improvement is the first since 2010 and is most visible in broadcast news media.

Citaat uit de Executive Summary van 6th Global Media Monitoring Project

Een procentpuntje meer dan vijf jaar geleden als we kijken naar vrouwelijke representatie in media wereldwijd.

The Pudding, ster in het maken van visuele essays, ging verder op onderzoek uit. Als vrouwen dan in het nieuws zijn, met welke verhalen worden zij dan zichtbaar. Ze richtten zich op het Engelse taalgebied. Ze namen in hun analyse nieuwsbronnen in de VS, de UK, India en Zuid-Afrika mee. Ze scrapten Google News voor headlines, de koppen boven berichten, en visten daar de meest gebruikte woorden uit, telden de woorden die als stereotypen zijn aangemerkt en lieten er een sentiment analyse op los.

Er komen hele interessante patronen naar voren uit de data. Als vrouwen in de media genoemd worden dan gaat het heel vaak over misdaad en geweld. ‘Kill’, ‘die’ en ‘death’ zijn koplopers als het gaat om veelgebruikte woorden. Opvallend is dat ‘first’ het meest voorkomende woord is in de geanalyseerde dataset. Vaak vertelde een nieuwsbericht dus over een vrouw die als eerste iets doet of bereikt. Koppen over vrouwen zijn ook structureel sensationeler van stijl dan andere berichten.

De onderzoekers van The Pudding ontdekten ook een paar positieve ontwikkelingen. ‘Empowering’ termen, woorden die kracht afstralen, zijn in aantal groeiende en sommige stereotype woorden worden minder gebruikt. Een schamel lichtpuntje.

Neem vooral zelf een duik in het fantastische visuele essay van The Pudding. Het is zo gaaf vormgegeven! Ze leggen ook uit hoe ze het onderzoek hebben gedaan en linken naar de complete datasets op Github. Ze inspireren me om zelf een dergelijk onderzoek te doen, maar dan naar Nederlandstalige media. Leuke oefening!

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.