Lezersblock, je weet wel, als het lezen van een boek je niet meer lukt

Ik beken. Ik heb al heel lang last van lezersblock. Ooit was het lezen van boeken mijn spelen, mijn leren, mijn zijn. En toen kwam internet, ging ik bloggen, hielden Twitteraars niet op met interessante artikelen delen en was Facebook nooit uit te lezen. En kreeg ik een kind.

Lezen doe ik de hele dag door, maar een boek openen gaat gepaard met mentaal verzet. Niet omdat ik niet wil, maar omdat ik na een paar alinea’s mentaal meestal ergens anders ben. Denkend aan m’n kind, of over de aanstaande klus voor een klant, afgeleid door een blik op de borden op het aanrecht die eigenlijk al in de afwasmachine hadden moeten staan, of door het piepje van de wasmachine.

Ik deed vroeger niets liever dan verdwijnen in verhalen. Meevoelen met de hoofdpersoon, verdwijnen in andere werelden, leren van anderen die de tijd hebben genomen hun visie op de wereld eens uitgebreid uiteen te zetten. Deze dagen ben ik al heel tevreden als ik het me lukt de New Yorker open te slaan, die vaak pas na een week uit het folie wordt gehaald, en een artikel in één ruk uit te lezen.

Nu ik mezelf al een tijd uit het boek zonder einde heb bevrijd (ook wel Facebook genaamd), de baby een peuter is geworden en de kennismakingsperiode met Amersfoort voorbij is, heb ik honger naar nieuwe verhalen. Naar inspiratie uit andere werelden en nieuwe perspectieven. Hoogste tijd om het boek als medium te omarmen.

Alleen, die mentale weerstand is hoog. De vermoeidheid loert nog steeds om te hoek. Er staat elke dag afwas op het aanrecht. De wasmachine moet op enig moment toch echt leeg om stank te voorkomen. Hoe kom ik toch weer aan het lezen?

Mental Floss heeft 8 tips om lezersblock te doorbreken. Zouden deze tips me kunnen helpen?

De eerste tip: Begin gemakkelijk. Ik kijk even naar mijn boekenkast. OK, ik zal nu niet meteen naar Infinite Jest grijpen, lichtere kost is beter. Klinkt te doen.

De tweede tip: probeer een collectie verhalen. Dertig pagina’s waarin een verhaal afgerond wordt, klinkt haalbaarder dan een verhaal van 450 pagina’s. Hé, da’s toevallig, naast Infinite Jest staat een verhalenbundel van Neil Gaiman. Oh ja, daar was ik vorig jaar in begonnen. Kwam niet verder dan het tweede verhaal. Misschien moet ik het boek nog een kans geven, maar eigenlijk ben ik nooit fan geweest van korte verhalen. Ook niet van novelles. Net als je lekker in het verhaal zit, is het alweer voorbij en dan moet je weer op zoek naar een nieuw verhaal. Doe mij maar zo’n dik boek.

Tip 3 dan, lees eens een ander genre. Hmmm, tussen filosofie en Harry Potter in staat eigenlijk elk genre wel op m’n leeslijst. Volgende tip alsjeblieft!

De vierde tip: lees pagina 69 om te beoordelen of je het boek wilt lezen. Ik lees hoofdzakelijk e-books. Bladeren werkt niet zo handig. En in de e-book winkel is pagina 69 meestal geen onderdeel van de ‘sample’.  Helaas, gaat me niet helpen.

Tip nummer vijf: voel je niet verplicht een boek uit te lezen als je het niet leuk vindt. Een boek wegleggen (of naar de volgende browsen), omdat het ik het niets vind doe ik al regelmatig. Het probleem is dat ik niet verder kom in boeken die ik echt leuk vind.

Luister naar een audioboek, als zesde tip. Wanneer dan? Ik hoef niet naar m’n werk te fietsen/treinen/autorijden. Thuis heb ik dezelfde afleiding als bij het lezen van een boek, luisteren verandert daar niets aan. Wat ik wel doe sinds kort, is het luisteren van podcasts als ik een eindje ga fietsen door de polder. Dat lukt me twee keer een uur in de week maximaal. Niet genoeg om het de verhaallijn van een audioboek vast te houden. Podcasts zijn perfect daarvoor.

Nummer zeven: doe de technologie aan de kant. Er wordt gedoeld op TV, telefoon en computer. Logisch. Als je wilt lezen, kun je niet iets anders doen. Als je TV kijkt, kun je geen boek lezen (behalve als je Ton Zijlstra heet). Eerlijk is eerlijk, als peuterlief eindelijk in bed ligt, zet ik liever eerst even de TV aan om DWDD terug te kijken. Even horen waar Nederland zich druk om maakt. Daar kan ik drie kwartier in de avond mee winnen. Ook heel eerlijk: deze moeder ligt elke avond al heel vroeg in bed. Iets met eerder genoemde peuter die met snotneuzen niet altijd even goed slaapt. Een uur lezen in bed is een uur te weinig slaap.

Ik vestig mijn hoop op de laatste tip, herlees een oude favoriet. Herlezen doe ik zelden. In mijn hele leven zijn er slechts drie boeken(reeksen) die ik meer dan één keer heb gelezen. Andere boeken zijn niet favoriet genoeg. Bovendien, ik wil graag nieuwe inspiratie, nieuwe perspectieven.

Afijn, op de eerste tip na, weinig bruikbaars om m’n lezersblock te doorbreken. Het lezen van het artikel heeft wel m’n bloggersblock doorbroken. Dat is in ieder geval positieve bijvangst.

Ik ga nu maar eens kijken welke chick lit ik ga downloaden van bol of amazon. Als zelfs dat niet lukt, dan weet ik dat dit niet het moment is mezelf te forceren.

0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.